måndag 6 oktober 2014

Reflektion kring min bildanalys




GUL Göteborgs Universitet. Ann-Christine Werle
LLBD10/LLBD45/LLBD40 V13 Bild för lärare åk 7-9, ingår i lärarlyftet (Omgång 2)


Reflektion Modul 8, Uppgift 2.


När jag läser Peter Englunds recension av Gitta Serenys ” Vid avgrunden” i Tilde Bilaga 2 s.78 ryser jag.
Att tolka den bilden och kunna berätta som Peter Englund är stort. Men så är han en känd författare av stora mått enligt mig.
Jag har valt att tolka min valda bild utifrån modellen ”Egna erfarenheter” (Tilde s 51-53) Verket heter ”Men and women” av Liu Xiadong från utställningen Made in China på Louisiana år 2007. Det slår mig att jag själv valt en bild som väcker liknande känslor inom mig, som ”Vid avgrunden” Att jag valde denna tolkningsform kändes naturligt, jag har som tur är sluppit att uppleva krigets fasor, men jag har vuxit upp med en krigsskadad far och levt i en generation som upplevt mycket fasor. Idag kommer det ständigt nya flyktingar till den skola som jag arbetar på. Kriget finns ständigt där och påminner om hur vi människor fungerar.

Jag kunde ha valt någon annan modell och jag funderade över varför jag fastnade för denna modellen. Jag har tidigare gjort flera bildanalyser både själv och tillsammans med mina elever. Det skulle inte fungera att arbeta utifrån ekfraser som Bosse Ragnerstam beskriver. Där man kopplar till ett livsvärldsperspektiv. Eftersom jag själv arbetar med verket, kan jag inte både skriva en kort förklaring av bilden till mig själv eftersom metoden bygger på andras åsikter och tankar. ( Tilde s. 50)Men jag kan mycket väl tänka mig att arbeta med metoden med mina elever.

Jag kände att tankarna kunde vandra mer fritt i den senare modellen. Där jag fokuserar på bildens betydelse oavsett mina kunskaper om konstvärlden och fantisera och fundera kring mina egna erfarenheter. Min tanke är att slutresultatet av tolkningen blir en berättelse om vad människorna har råkat ut för.
Bildanalys enligt Göran Sonesson bygger på två steg där första steget är intuitivt, de intryck och tankar du får av bilden. Det andra steget då du reflekteras över vad din upplevelser kan betyda sett utifrån de semiotiska begreppsapparaten, här blir det mer att fundera över varför jag tolkar som jag gör och hitta de olika symbolerna i bilden för att förklara detta.

De olika metoderna går in i varandra och resultatet av tolkningen skulle i mitt fall förmodligen se ganska likt ut oavsett vilken modell jag valt. Det är mina erfarenheter och min referensvärld som styr. Det är bara olika sätt att ta sig an analysen. Att symboler, ikongrafi etc. där en ros står för kärlek, eller ett kors står för döden beror på min egen symbolvärld, det är naturligtvis självklart. För en annan person kan rosen stå för socialdemokraterna och korset för tro till exempel. (Tilde s.86)
”Kännetecknande för tecken är att de står för något annat. De anspelar på något mer än sin sinnliga och materiella närvaro. ( Lindgren B & Gert Z Nordström, 2013, s.37)” Det är mycket tydligt i mitt bildval. Bilden visar mycket som jag egentligen inte kan se, men ser med mitt inre öga, ur ett semiotiskt perspektiv

Att tolka bilder oavsett vilken metod du väljer att följa handlar om mina egna erfarenheter i ett inre kontext där jag analyser och riktar mig mot vad jag engagerar mig i.
Den yttre kontexten när jag såg verket på Louisiana, bilder av många olika konstnärer som

skildrade Kina som samhälle, verket är stort och jag befann mig tillsammans med många andra människor. Mottagarkontexten påverkar den bestämda social och språklig situation och inverkar på min tolkningsakt. Tillsammans och individuellt. Det har också stor betydelse för hur jag tog till mig verket. Hade jag bara letat upp verket på nätet hade jag inte fått samma känsla för det.
Det är jag övertygad om. Ett medie som enbart visar en bild utan något annat sammanhang kan lätt falla just på avsaknad av rätt kontext.

Kultursemiotiken i detta fall är en konsthall full med människor och konst från en annan kultur och en annan världsdel. Jag som mottagare har redan en norm som informationen anpassas till.
Det jag såg i verket då har jag nu utvecklat genom min analys, där normen som ger estetisk
och annan betydelse till verket utöver den ikoniska eller plastiska betydelsen spelar in. (Tilde s.46)

Varför är kvinnorna nakna och inte männen? Båda är utblottade, men på olika sätt. Jag läser och funderar över detta på sid 96 i Tilde där verket ”Frukost i det gröna” av Manet diskuteras. Här skriver man om kontrasten avklädd, påklädd samverkar med kontexten i bilden som förstärker uttrycket. Kanske det även har betydelse i den bild jag själv har tolkat.
Konstnärens bildspråk med de tomma ytorna och de stora kontrasterna mellan klädstapeln och de olika personerna i bilden är viktiga för min tolkning.
Hur utnyttjar man och skadar människor under krig? Männen strider och blir dödade, kvinnorna blir sexuellt förnedrade. Tyvärr är det verkligheten i många krig, en modell som upprepas gång efter gång. Vad står de tomma ytorna för? Konstnären ger mig ytor att själv fylla i. Det blir som att läsa mellan raderna. Bilden är ett starkt språk. Som bildlärare är det viktigt att få eleverna att förstå det. ”En vanlig uppfattning är att endast verbal kommunikation är språk” Men det är en förlegad syn på kommunikation och diskriminerar inte bara bilden utan även andra discipliner som filmspråk, musikspråk och teckenspråk. (Lindgren B & Nordström G Z s.39)
Att ett konstverk uppfattas genom känslorna men också genom förnuftet är självklart enligt den amerikanske filosofen Nelson Goodman. Den symbolbearbetning som vi gör i estetiska sammanhang får mig att se upplevelsen av en bild som en aktiv handling. ”Det estetiska frammanas av objekt men förverkligas av subjekt” (Lindgren B & Nordström G Z s.49)
Man skulle kunna säga att det verk jag valt är expressionistiskt. Jag har svårt att tro att någon känner lugn och harmoni av att titta på bilden lika lite som när man tittar på ”Skriet” av Edward Munch. Självklart har olika kulturer och upplevelser hos varje människa betydelse för hur bilder tolkas.
Enligt Heidegger finns det inget ”rent” seende. ”Allt iakttagande är beroende av en tillvaro kopplat till den mänskliga existensen. Han menar att alla fenomen är beroende av sina funktioner. Det finns inget fenomen i sig. Han pratar om don-aktighet, där min bilds klädstapel inte bara är en klädstapel, utan står för något mer. Men det är inte så enkelt. Konstnären har lämnat ute många symboler och fenomen att tolka utifrån. Bilden går inte att läsas på det sättet enbart, och det framgår när jag läser vidare i kapitel 3 om den dynamsika semitoken. Avslutningsvis håller jag med om ”att det finns ingen absolut gräns mellan betydelser och icke-betydelser lika lite som det finns en absolut gräns mellan vad som är konventionella och icke-konvetnionella tecken i bildspråket”. (Lindgren B & Nordström G Z s.66) Som tur är går det inte att säga att någon tolkar och analysera ett verk fel. Vi tolkar alla olika utifrån de unika personer vi är.

måndag 22 september 2014

Bildanalys för 6:an


                                                              Hjortbergstavlan


Bildanalys

Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden.
Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas.

Skriv i löpande text
1. Vad händer i rummet ? Vad har hänt innan dom ställer upp sig?? Vad kommer att hända efteråt?

      1. I vilken miljö är dom? Stämning? Är de ute eller inomhus? Hemma eller i en främmande miljö? I stan eller på landsbygden?
      2. Vad föreställer bilden? Är det människor, djur, saker mm vi ser i bilden? Vilka färger finns? Vad finns utanför bilden? Vad finns utanför rummet?
      3. När är det? Vilken tid på året och dygnet, är det morgon eller kväll till exempel? Århundrade eller år?
      4. Hur känns det? Vilken väderlek och temperatur är det? Blåser det? Är det varmt, ljummet, svalt eller kallt? Är det ansträngande eller bekvämt?
      5. Hur luktar det?

      6. Vilka ljud kan du höra? Vad säger människorna till varandra?
      7. Nu ska du göra en egen berättelse av det du kommit fram till. Kanske är du en av personerna i bilden eller någon som tittar på. Kanske är du konstnären som målat tavlan.































Jag har valt Hjortbergstavlan som uppgift att analysera för mina elever i år 6. Jag har nu undervisat tre 6:or sedan skolstarten i augusti, vi har arbetat med färglära, perspektiv och illustration bland annat. Vi har skapat och pratat om abstrakt och föreställande konst och tittat på olika konstverk utifrån abstrakt, föreställande och färgläran. Det har fungerat bra och tanken har varit att med lite repetition för en del från mellanstadiet och helt nytt för en del, har dom lärt sig hitta i bildsalen, lärt känna mig och nya klasskamrater samt hur jag lägger upp arbetet på mina lektioner.
Nu skall dom ha tema 1600-1700 talet så då passar jag på att jobba med Hjortbergstavlan med klasserna.
Eleverna kommer att få tolka bilden utifrån tolkningsmodellen Bildtolkning utifrån egna erfarenheter.Här är det meningen att eleverna fokuserar på bildens betydelse oavsett dennes kunskaper om konstvärlden och relatera bilden till sin egen upplevelse av bilden med stöd av tolkningsschemat. ( Tilde s.51) Jag tror det passar till deras ålder.
Jag har förenklat mallen något för att det inte skall bli för svårt att svara på frågorna. Jag tror det kommer bli svårt för en del ändå. Vi kommer gå igenom alla frågor innan dom sätter igång på egen hand, så att jag kan ge exempel.
När den egna tolkningen är gjord och jag har poängterat att dom inte behöver läsa upp texten för klassen om dom inte vill. Är tanken att vi tillsammans tittar på tavlan och diskuterar dess innehåll och vad bilden berättar.
Jag har gjort ett antal frågor som jag tänker att vi kan förhålla oss till, men vi får se vad det hamnar så som i sokratiska samtal så tänker jag mig att följa med i deras funderingar.
Slutligen kommer jag att berätta det som finns skrivet om tavlans historia.

Att diskutera:

Varför står pojkarna för sig och flickorna för sig ?

Gick alla klädda på detta viset på 1700-talet ?

Är det deras finkläder ?

Ser dom ut som ”vanliga” barn?

Vad tror du de olika sakerna och Lemuren vill säga?

Hur lång tid tror du det tog att måla tavlan?

Vems rum tror du dom står i?


Jag kommer att visa bilden på kanonen när vi pratar om den.
Dom får den enskilda uppgiften i sin bildmapp i First Class.
Vi kommer även att tillsammans titta på några andra kända verk från tiden.


Kunskapskrav för betyget i slutet av årskurs 6.
Betyg A

Eleven kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.

Jag vill att dom skall nå detta målet, att dom skall fantisera fritt runt bilden innan jag berättar något om den. Att dom får ta del av de andras funderingar kring tavlan. Att dom lär sig hur konst kan se ut från olika tider. Hur människor levde och såg ut. Vad en bild kan berätta om historia. Att dom kanske hamnar på Varbergs museum där tavlan hänger för tillfället. Och då kan dela med sig av de kunskaper dom fått om tavlan.

Min egen bildanalys.

Hej vänner!

Här är en av mina egna analyser. Jag återkommer med mina reflektioner senare. Tyvärr kunde jag inte få upp bilden i storlek. Men jag vill ändå jobba med denna bilden, den berörde mig mycket.




Denna bilden såg jag på en utställning på Loisiana konstmuseum 2007. Utställningen hette MADE IN CHINA och gjorde ett stark intryck på mig. Konstverket är målat av Liu Xiaodong, Man and Woman 2006.
Bildtolkning utifrån egna erfarenheter. ( Tilde s.51-53)
Jag har valt denna metod för att bilden i sig lämnar ett stort utrymme för egna tolkningar i och med de stora vita ytorna.

Fem unga män ligger på en rad, en klädstapel delar bilden i två sidor, på andra sidan stapeln sitter tre nakna kvinnor tätt tillsammans. De fem männen har blivit dödade och fråntagna sina kläder, dom har smutsiga fötter. Fyra av männen har bara kalsonger på sig, en man är halvt dold bakom kläderna och har kvar sina långbyxor. Männen är soldater, dom har blivit avrättade.

Kvinnorna sitter lugnt tillsammans, bilden visar inte några övriga föremål så som rum, möbler med mera. Deras blickar känns tomma, som om dom inte bryr sig längre.
Människorna känns väldigt utlämnade och blottade, det finns inget skydd, ingenstans att ta vägen.
Männen och kvinnorna befinner sig i samma stad, männen ligger på en grusig dammig väg och kvinnorna befinner sig inne i ett rum på en gammal soffa, det luktar rök och damm.
Bilden är nutid, kläder, frisyrer och plastbackar vittnar om det. Det är varmt och kvavt, det är en stickande lukt av blod, rök och sopor. Det känns dammigt och klibbigt. Känslan är otrygghet och obehag. En rädsla för vad som kommer att hända.
Det är ganska tyst för att vara en så stor stad, det är inte många som är ute på gatorna, en känsla av rädsla ligger över staden.

Färgerna är gulbruna med starkare kontraster på kläderna, både på männen och de staplade kläderna. För övrigt är bilden vit förutom fläckar av färg bredvid männen och ovanför kvinnorna. Små fläckar av droppande färg finns också med. Även dessa känns hotfulla.

Utanför bilden finns en relativt stor stad i Kina, strider har utkämpats och staden bär spår av krig och elände.
Det har blivit inbördeskrig mellan olika provinser. När Kinas inkomster har
ökat kraftigt under de senaste årtiondet har klassamhället blivit enormt, de fattiga blir fattigare, de rika så enormt mycket rikare.
Klyftorna mellan människorna skapar kriminalitet och orättvisor. Männen har försökt stoppa ett upplopp men blivit tillfångatagna av ett kriminellt gäng. Kvinnorna har tvingats till prostitution för att familjen ska överleva.



fredag 30 maj 2014

Avslutningsvis i min gestaltning lägger jag till dena bild, när jag kom på att jag gjort en broderad bild inspirerad av en klädesväska från Halland.

lördag 10 maj 2014

Nu har saker och ting börjat falla på plats tror jag. Grodan har hamnat på en svensk gammal bonad.
Jag kände att jag ville spegla de två olika kulturerna utifrån mönster och traditioner. Nu skall jag bara finputsa på bilderna.

onsdag 30 april 2014

Det har varit trögt ett tag att komma på hur jag vill jobba med "Minnen" från min resa.
Nu har jag tittat igenom en hel drös med bilder och fastnat för alla de vackra mosaiker jag såg.
Mitt arbete blir ett collage där jag kommer att arbeta  med bland annat mönster. Jag har tänkt att
bygga upp collaget som ett möte mellan två olika kulturer Marocko och Sverige med herr Omar och hans pass i mitten. Vi får se hur det blir.


måndag 7 april 2014




Marrakech soukrerna

En miljö så annorlunda från Sverige. Ett myller av dofter, färger, ljud och människor möter en när man kliver in i denna värld. Slingrande gränder som är som labyrinter. Försäljning av olika föremål och mat har platser i olika gränder. Det är lätt att gå vilse vilket vi gör hela tiden. Man bör visst inte gå in där utan guide enligt resebroschyrer. Men det läste vi om efteråt. Om vi inte hade gått vilse hela tiden hade jag förmodligen inte hittat min groda.

Just den dagen hade vi nästan inga pengar kvar så vi hade inte råd att ta en taxi till hotellet.

När dramat kring köpet av min groda var klart, fick vi hjälp av två små killar att hitta ut. Först sprang dom efter oss och ropade mr och mrs. Vi ignorerade dom för vi trodde dom ville sälja något. Men när vi åter stod i en återvändsgränd och pojkarna kom ikapp oss så skämdes jag när jag förstod att dom ville hjälpa oss. Naturligtvis ville dom ha en belöning så dom fick våra sista mynt som tack.

Herr Omar och vi återvände till hotellet, som också var en helt annan värld en den han kom från.



 Fortsättning följer. Jag funderar på hur det är att vara flykting i Sverige.....

måndag 31 mars 2014

Efter handledning med Peter har jag fått hjälp att komma vidare i processen. Det känns jättekul!

Nu startar projektet med "Herr Omars resa" Här ska grejas och fixas.
Jag fick hjälp att föra samman mina två idéer, Min pappas resa som flykting under andra världskriget och min grodas resa.
Idag skall jag börja göre ett pass till Herr Omar.

söndag 30 mars 2014


Det här är Herr Omar som jag köpte i sokerna (stavning?) i Marakech. Jag gillar min groda skaprt, han är gjord i koppar. Det är möjligt att han kommer stå modell ...
Jag kan inte pruta alls, men denna gången hade jag bara en viss summa pengar och lyckades stå på mig. Många minnen runt min groda.

lördag 22 mars 2014

För ett antal år sedan var jag i Marakech. Det var en resa som har gjort stark intryck på mig. En av de mest annorlunda resor jag har gjort. Vi gick vilse varje dag och såg enormt mycket spännande.


Från den resan har jag många minnen. Jag börjar min resa bland mina minnen därifrån  så får vi se var det hela slutar.

måndag 10 mars 2014

Har funderat mycket runt "minnen från en resa".
Jag kommer börja med att fota min dagliga resa till mitt arbete. Jag bor i Halmstad och jobbar i Falkenberg. Jag kör ca 8mil om dagen. Funderar på att göra en liten film om detta. Jag kör gamla E6 vilket är en vacker väg. Snart kommer vitsippor och knoppar på träden. :))

måndag 3 mars 2014



                                                                    Projektskissen
      1. Mina tidigare erfarenheter av gestaltande arbete är ganska många. Jag utgår ofta från en tanke och en idé. Som jag sedan följer och förändrar. Jag hade en utställning som jag kallade ”Klorofyll” Jag gestaltade växandet och livskraften i växter. Här jobbade jag med textila tekniker och material. Jag hade en utställning där jag funderade över hur ikoner skulle kunna se ut idag i min tappning. Jag läste på om ikonernas uppbyggnad hur ögon speglar det inre samtalet med gud, färgers symbolik mm. Jag blev som förhäxad av bilder där jag tyckte mig se bra modeller för mina bilder. Teknikerna blev måleri och broderi. Den gestaltning jag gjorde i modul 4 ”Åldrandet” blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, på grund av tidsbrist. Tidigare arbeten har jag inte haft någon deadline på.
        Därför har jag nu tänkt att inte ta i för mycket till att börja med, utan mer se var jag kommer att hamna.
        Jag är också för snabb att låsa fast mig i en idé ibland. Om det känns fel är det bättre att försöka tänka om tror jag. Jag börjar med att fundera runt en idéskiss.
      2. Referenser och förebilder tycker jag är svårt att plocka ut bara utifrån någon enstaka. Jag har arbetat mycket med akvarellmåleri under en period och varit inspirerad av bland annat en utställning på Akvarellmuseet i Skärhamn med Emil Nolde som jag såg för några år sedan. Jag går gärna på konstutställningar (att stjäla från de bästa) en annan konstnär som jag gillar är Björn Wessman som jag har sett på konsthallen i Hishult. Jag är fascinerad av Frida Kahlo. Ja som sagt jag har svårt att plocka ut någon enstaka. Jag såg också en mycket spännande utställning på Lousiana för något år sedan som hette ”Made in China”tror jag. Även filmer och böcker finns med som inspiration.
      3. Den uppgift jag hade tänkt mig som workshop hette ”Minnen från en resa Jag funderar på att spinna vidare på den uppgiften. Vad är en resa? Vad är ett minne? De två filmerna har också fått mig att vilja göra min gestaltning på ett undersökande och narrativt sätt.
      4. Vad för sorts resa vill jag jobba med? En plats? En upplevelse? En förändring? Vad har jag gjort för olika resor i mitt liv? Vad är ett minne? En sak? En doft? En känsla? Hur kan jag visa det? Är det min egen resa jag vill gestalta?
        Utforskandet kan börja!

måndag 17 februari 2014



"MODUL 5, moment 4".


1.Jag tycker om att starta uppgifter genom att ställa frågor, som inte har att göra med vilken form eller sätt att uttrycka sig på man skall välja. Det sokratiska samtalet känns bra på så sätt att eleverna får fundera utifrån annat en att just producera en fin bild till exempel. Hur vill läraren att slutresultatet ska se ut för att jag ska få ett bra betyg? Hoppas jag inte är deras första tanke när dom får en uppgift.

2. Jag brukar inte göra samma uppgifter år efter år. Det närmaste jag kan komma är när 6:orna är nya och vi går vi igenom färglära med färgtonscirklar, komplementfärger mm.
    Den uppgiften är ganska fyrkantig, men samtidigt ett sätt att starta upp tillsammans innan jag lär känna eleverna.
Vi jobbade med Monet, alla fick en mycket svag kopia av ”japanska bron” och målade i samma duttiga stil som Monet. Alla bilder blev mycket olika och vi diskuterade att Monet själv målade samma motiv många gånger. Ingen bild är fel. Denna uppgift har jag gjort två gånger på tio år. Den leder nog inte riktigt in i alla rum.
Jag har säkert gjort flera tveksamma uppgifter, det gäller bara att komma på någon tydlig.
Ofta kan dom vara förknippade med att jag vill lära ut någon speciell teknik.


3. Ibland kan jag tycka det är ok att ha en fyrkantig uppgift som uppvärmning till ett större arbete. Just för att få igång eleverna och släppa på prestationskraven.
Jag tror att det är mest vanligt med de yngre barnen, att färglägga och ha färdiga former typ som målarböcker. Vet inte om det är för att alla ska bli nöjda med sin uppgift. När bilderna sätts upp finns det inte direkt någon som sticker ut. Alla är ”fina”

4. Med jämna mellanrum jobbar jag med återbrukskonst. Eleverna får ta med sig saker hemifrån, jag brukar bidra så mycket jag kan, har märkt att det finns folk som inte har gamla saker hemma. Frågan som kan ställas i början är till exempel – Vad är konst? Vad vill du uttrycka? Vad händer med alla våra gamla grejer?
Sedan är det fritt fram. Limpistolerna går varma. Här blir det ofta mycket olika skapelser. Det finns en del elever som får panik för att uppgiften inte har någon ram. En hjälp för dem kan ju vara att titta på kompisarnas jobb eller så är det min uppgift att ställa frågor som hjälper dom vidare. Eller ge försiktiga tips för att komma igång. Ibland får jag hålla igen när jag själv ser olika möjligheter och idéer.

måndag 10 februari 2014

 
"Modul 5, moment 3 - GENOMFÖRT ASSIGNMENT"


”ANNANSTANS”

Jag valde det poetiska ordet annanstans till min utgångspunkt. Vad är fantasi och vad är verklighet? Att kunna drömma sig bort i tankarna när livet känns pressat, stressat och tungt är ett bra sätt att skydda sig. Vissa mediterar och går på yoga, andra promenerar, spelar, målar, ja vad det nu är som får oss att fly undan.
Jag själv hamnar ofta vid havet i mina tankar när jag önskar mig till ett annanstans. 
Ett annanstans kan finnas på riktigt men också vara en fantasi om något tänker jag. 
Att kunna dagdrömma är härligt, det gör vi nog alla. En del elever dagdrömmer väldigt mycket,
ibland undrar man var dom befinner sig.
Jag inspirerades av fantasybilder bland annat. Mina sjuor jobbar med det just nu och vi övar på olika stilar. Många drakar blir det.


tisdag 4 februari 2014

Assigment.
HUR LUKTAR FANTASI? HUR SER DEN UT?

Härlig fråga tycker jag!

Jag tänkte mig att mina 6:or skulle jobba med dessa frågor utifrån det vi gått igenom i färglära och olika begrepp och stilar (abstrakt, föreställande, kontraster mm)

Mina 7:or skulle få jobba utifrån den uppgift i SV/bild som handlar om fantasy som vi börjat med nu.
Vi har tittat på fantasybilder och haft samtal kring dessa, i svenskan skriver dom egna berättelser och har tittat på Avatar tillsammans.

Arbetets gång:
Diskusion kring borden 5-6st.
Stödfrågor:  Om fantasi var en doft, hur tycker du den skulle lukta? Ex. äpple, blomma mm.
                    Om man kunde se fantasi, hur ser den ut då? Färger, former, miljöer,varelser mm.

Hur kan man skapa en bild eller ett föremål som gestaltar detta?

Material: Det mesta som finns i bildsalen. Ex. papper, pennor, kritor, olika färger, färgat papper, modelllera, stråltråd,  fjädra, tyg ..... fråga så får vi se om det finns.

Börja skissa på idéer.

(Arbeta i liten grupp 2-3st eller ensam?)
Skall fundera vidare.

måndag 20 januari 2014

 Ja! nu känns det bra, jag har en plan som jag tror kommer fungera. Jag "lånar" min klass som jag känner väl (en 9:a). Dom läser som tur är om buddhismen nu så där hamnar jag rätt. Det är en liten klass på 23 elever, så jag provar i helklass till att börja med. Jag har samling med klassen en gång i veckan och då tänker jag att vi har samtalet.Förberedelser och efterarbete får bli på min planeringstid då jag hoppas kunna kidnappa dom. Jag samarbeta med SO-läraren som också kan ha användning av samtalet. Hoppas jag hinner denna veckan. Men det känns viktigt att det blir bra. Nu skall jag sätta ihop en förberedande instruktionsmall till mina elever.



Senare kan jag tänka mig att genomföra ett sokratiskt samtal med 7:orna som jag undervisar denna termin. Då är tanken att knyta an till en uppgift i svenska där dom skall skriva en berättelse i fantasy-stil. Vi kommer göra illustrationer i bilden senare.
Därför har jag valt följande bilder

Inledande fråga: Om det var du, vad står du och tänker på?
Tolkningsfråga: Vad tror du har hänt?
Sokratisk fråga: Vad är fantasi?
Inledande fråga: Om du var med, vem skulle du vilja vara?
 Tolkningsfråga: Var tror du att dom befinner sig någonstans?
Sokratisk fråga: Finns det annat liv i universum?







Inledande fråga: Varför tror du att dom krigar?
Tolkningsfråga: Vem är ond och vem är god?
Sokratisk fråga: Varför finns det krig?

lördag 18 januari 2014

Jag har stött på lite problem. Eftersom flera av mina kollegor är sjukskrivna har vi flera vikarier i spåret. Det flyter inte på som det borde med tema religion och det är svårt att få delad klass.
Jag funderar på att inte blanda in andra ämnen, utan köra mitt eget nu.

En annan plan är att jobba med fantasybilder. 7:orna tittar på fantasy i SV och skall skriva
egna berättelser som vi sedan skall illustrera.

jag måste bara ta mig lite tid att tänka om. Känner mig lite stressad.

måndag 13 januari 2014

Modul 5 moment 2- samtalsunderlag för diskussion.

Mina förberedelser.
Först skall vi gå igenom vad ett sokratiskt samtal är,  vilka regler man skall följa och hur man förbereder sig inför samtalet.
Sedan skall jag försöka få halvklass... någon måste ha den andra halvan, dom kan inte sitta och arbeta själva.

Motivering:
7:orna skall arbeta med Buddhismen i SO. Jag hakar på här och tror att vi kan få intressanta samtal.
Inledande fråga: Vad tror du Buddha tänker på?
Tolkningsfråga: Vad ser du på bilden? Var är det någonstan?
Sokratisk fråga:  Är det en man eller en kvinna?

Motivering:
Jag tycker det finns mycket att fundera över, den väcker många frågor tror jag.
Inledande fråga: Vart tror du dom är på väg?
Tolkningsfråga: Vad ser du på bilden?
Sokratisk fråga; Varför tror du man vill bli munk?

Motivering: Jag tycker det är intressant att diskutera hur barn lever i andra länder och kulturer.
Inledande fråga: Om du var ett av barnen, vad skulle du vilja göra då?
Tolkningsfråga: Var tror du att dom är.
Sokratisk fråga: Tror du det är bra för barnen att vara med munkarna?

Jag tycker det var knepigt att komma på bra frågor. Kanske har jag inte valt rätt bilder eller infallsvinkel, jag får ta och fundera vidare. Fortsättning följer.



Sokratiska samtal

Nu skall jag försöka samla mig till denna uppgift. Skolstarten började något svajjigt på min skola, då hela idrottshallen/aulan har brunnit ner. Dessutom är flera kollegor sjukskrivna, (suck!) ja ni vet hur det blir... men nu till det sokratiska samtalet.

Denna termin kommer jag att undervisa 6:or och 7:or. Jag tänkte börja med 7:orna, dom har jag arbetat med tidigare.
Dom kommer att läsa om buddhismen och hinduismen i SO:n Jag tycker det är bra och givande att jobba tematiskt, så om det går kopplar jag gärna mina uppgifter till andra ämnen. Vi kommer även att arbeta med symboler (religiösa) och deras betydelse
 Jag tänker börja mina samtal kring tre bilder som jag tror kan bli intressanta.
Jag undervisar tyvärr i helklass i bild, men jag skall fundera vidare på hur jag kan göra något mindre grupper. 

Bild 1.
Vad ser vi på bilden? Vad vill bilden säga oss?



Bild 2.
Vad gör dessa män? Vilka är dom?


Bild 3.

Vad gör barnen på bilden? Varför är dom där?