måndag 17 februari 2014



"MODUL 5, moment 4".


1.Jag tycker om att starta uppgifter genom att ställa frågor, som inte har att göra med vilken form eller sätt att uttrycka sig på man skall välja. Det sokratiska samtalet känns bra på så sätt att eleverna får fundera utifrån annat en att just producera en fin bild till exempel. Hur vill läraren att slutresultatet ska se ut för att jag ska få ett bra betyg? Hoppas jag inte är deras första tanke när dom får en uppgift.

2. Jag brukar inte göra samma uppgifter år efter år. Det närmaste jag kan komma är när 6:orna är nya och vi går vi igenom färglära med färgtonscirklar, komplementfärger mm.
    Den uppgiften är ganska fyrkantig, men samtidigt ett sätt att starta upp tillsammans innan jag lär känna eleverna.
Vi jobbade med Monet, alla fick en mycket svag kopia av ”japanska bron” och målade i samma duttiga stil som Monet. Alla bilder blev mycket olika och vi diskuterade att Monet själv målade samma motiv många gånger. Ingen bild är fel. Denna uppgift har jag gjort två gånger på tio år. Den leder nog inte riktigt in i alla rum.
Jag har säkert gjort flera tveksamma uppgifter, det gäller bara att komma på någon tydlig.
Ofta kan dom vara förknippade med att jag vill lära ut någon speciell teknik.


3. Ibland kan jag tycka det är ok att ha en fyrkantig uppgift som uppvärmning till ett större arbete. Just för att få igång eleverna och släppa på prestationskraven.
Jag tror att det är mest vanligt med de yngre barnen, att färglägga och ha färdiga former typ som målarböcker. Vet inte om det är för att alla ska bli nöjda med sin uppgift. När bilderna sätts upp finns det inte direkt någon som sticker ut. Alla är ”fina”

4. Med jämna mellanrum jobbar jag med återbrukskonst. Eleverna får ta med sig saker hemifrån, jag brukar bidra så mycket jag kan, har märkt att det finns folk som inte har gamla saker hemma. Frågan som kan ställas i början är till exempel – Vad är konst? Vad vill du uttrycka? Vad händer med alla våra gamla grejer?
Sedan är det fritt fram. Limpistolerna går varma. Här blir det ofta mycket olika skapelser. Det finns en del elever som får panik för att uppgiften inte har någon ram. En hjälp för dem kan ju vara att titta på kompisarnas jobb eller så är det min uppgift att ställa frågor som hjälper dom vidare. Eller ge försiktiga tips för att komma igång. Ibland får jag hålla igen när jag själv ser olika möjligheter och idéer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar