måndag 22 september 2014

Min egen bildanalys.

Hej vänner!

Här är en av mina egna analyser. Jag återkommer med mina reflektioner senare. Tyvärr kunde jag inte få upp bilden i storlek. Men jag vill ändå jobba med denna bilden, den berörde mig mycket.




Denna bilden såg jag på en utställning på Loisiana konstmuseum 2007. Utställningen hette MADE IN CHINA och gjorde ett stark intryck på mig. Konstverket är målat av Liu Xiaodong, Man and Woman 2006.
Bildtolkning utifrån egna erfarenheter. ( Tilde s.51-53)
Jag har valt denna metod för att bilden i sig lämnar ett stort utrymme för egna tolkningar i och med de stora vita ytorna.

Fem unga män ligger på en rad, en klädstapel delar bilden i två sidor, på andra sidan stapeln sitter tre nakna kvinnor tätt tillsammans. De fem männen har blivit dödade och fråntagna sina kläder, dom har smutsiga fötter. Fyra av männen har bara kalsonger på sig, en man är halvt dold bakom kläderna och har kvar sina långbyxor. Männen är soldater, dom har blivit avrättade.

Kvinnorna sitter lugnt tillsammans, bilden visar inte några övriga föremål så som rum, möbler med mera. Deras blickar känns tomma, som om dom inte bryr sig längre.
Människorna känns väldigt utlämnade och blottade, det finns inget skydd, ingenstans att ta vägen.
Männen och kvinnorna befinner sig i samma stad, männen ligger på en grusig dammig väg och kvinnorna befinner sig inne i ett rum på en gammal soffa, det luktar rök och damm.
Bilden är nutid, kläder, frisyrer och plastbackar vittnar om det. Det är varmt och kvavt, det är en stickande lukt av blod, rök och sopor. Det känns dammigt och klibbigt. Känslan är otrygghet och obehag. En rädsla för vad som kommer att hända.
Det är ganska tyst för att vara en så stor stad, det är inte många som är ute på gatorna, en känsla av rädsla ligger över staden.

Färgerna är gulbruna med starkare kontraster på kläderna, både på männen och de staplade kläderna. För övrigt är bilden vit förutom fläckar av färg bredvid männen och ovanför kvinnorna. Små fläckar av droppande färg finns också med. Även dessa känns hotfulla.

Utanför bilden finns en relativt stor stad i Kina, strider har utkämpats och staden bär spår av krig och elände.
Det har blivit inbördeskrig mellan olika provinser. När Kinas inkomster har
ökat kraftigt under de senaste årtiondet har klassamhället blivit enormt, de fattiga blir fattigare, de rika så enormt mycket rikare.
Klyftorna mellan människorna skapar kriminalitet och orättvisor. Männen har försökt stoppa ett upplopp men blivit tillfångatagna av ett kriminellt gäng. Kvinnorna har tvingats till prostitution för att familjen ska överleva.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar