måndag 22 september 2014





























Jag har valt Hjortbergstavlan som uppgift att analysera för mina elever i år 6. Jag har nu undervisat tre 6:or sedan skolstarten i augusti, vi har arbetat med färglära, perspektiv och illustration bland annat. Vi har skapat och pratat om abstrakt och föreställande konst och tittat på olika konstverk utifrån abstrakt, föreställande och färgläran. Det har fungerat bra och tanken har varit att med lite repetition för en del från mellanstadiet och helt nytt för en del, har dom lärt sig hitta i bildsalen, lärt känna mig och nya klasskamrater samt hur jag lägger upp arbetet på mina lektioner.
Nu skall dom ha tema 1600-1700 talet så då passar jag på att jobba med Hjortbergstavlan med klasserna.
Eleverna kommer att få tolka bilden utifrån tolkningsmodellen Bildtolkning utifrån egna erfarenheter.Här är det meningen att eleverna fokuserar på bildens betydelse oavsett dennes kunskaper om konstvärlden och relatera bilden till sin egen upplevelse av bilden med stöd av tolkningsschemat. ( Tilde s.51) Jag tror det passar till deras ålder.
Jag har förenklat mallen något för att det inte skall bli för svårt att svara på frågorna. Jag tror det kommer bli svårt för en del ändå. Vi kommer gå igenom alla frågor innan dom sätter igång på egen hand, så att jag kan ge exempel.
När den egna tolkningen är gjord och jag har poängterat att dom inte behöver läsa upp texten för klassen om dom inte vill. Är tanken att vi tillsammans tittar på tavlan och diskuterar dess innehåll och vad bilden berättar.
Jag har gjort ett antal frågor som jag tänker att vi kan förhålla oss till, men vi får se vad det hamnar så som i sokratiska samtal så tänker jag mig att följa med i deras funderingar.
Slutligen kommer jag att berätta det som finns skrivet om tavlans historia.

Att diskutera:

Varför står pojkarna för sig och flickorna för sig ?

Gick alla klädda på detta viset på 1700-talet ?

Är det deras finkläder ?

Ser dom ut som ”vanliga” barn?

Vad tror du de olika sakerna och Lemuren vill säga?

Hur lång tid tror du det tog att måla tavlan?

Vems rum tror du dom står i?


Jag kommer att visa bilden på kanonen när vi pratar om den.
Dom får den enskilda uppgiften i sin bildmapp i First Class.
Vi kommer även att tillsammans titta på några andra kända verk från tiden.


Kunskapskrav för betyget i slutet av årskurs 6.
Betyg A

Eleven kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.

Jag vill att dom skall nå detta målet, att dom skall fantisera fritt runt bilden innan jag berättar något om den. Att dom får ta del av de andras funderingar kring tavlan. Att dom lär sig hur konst kan se ut från olika tider. Hur människor levde och såg ut. Vad en bild kan berätta om historia. Att dom kanske hamnar på Varbergs museum där tavlan hänger för tillfället. Och då kan dela med sig av de kunskaper dom fått om tavlan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar