måndag 22 september 2014

Bildanalys för 6:an


                                                              Hjortbergstavlan


Bildanalys

Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden.
Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas.

Skriv i löpande text
1. Vad händer i rummet ? Vad har hänt innan dom ställer upp sig?? Vad kommer att hända efteråt?

      1. I vilken miljö är dom? Stämning? Är de ute eller inomhus? Hemma eller i en främmande miljö? I stan eller på landsbygden?
      2. Vad föreställer bilden? Är det människor, djur, saker mm vi ser i bilden? Vilka färger finns? Vad finns utanför bilden? Vad finns utanför rummet?
      3. När är det? Vilken tid på året och dygnet, är det morgon eller kväll till exempel? Århundrade eller år?
      4. Hur känns det? Vilken väderlek och temperatur är det? Blåser det? Är det varmt, ljummet, svalt eller kallt? Är det ansträngande eller bekvämt?
      5. Hur luktar det?

      6. Vilka ljud kan du höra? Vad säger människorna till varandra?
      7. Nu ska du göra en egen berättelse av det du kommit fram till. Kanske är du en av personerna i bilden eller någon som tittar på. Kanske är du konstnären som målat tavlan.































Jag har valt Hjortbergstavlan som uppgift att analysera för mina elever i år 6. Jag har nu undervisat tre 6:or sedan skolstarten i augusti, vi har arbetat med färglära, perspektiv och illustration bland annat. Vi har skapat och pratat om abstrakt och föreställande konst och tittat på olika konstverk utifrån abstrakt, föreställande och färgläran. Det har fungerat bra och tanken har varit att med lite repetition för en del från mellanstadiet och helt nytt för en del, har dom lärt sig hitta i bildsalen, lärt känna mig och nya klasskamrater samt hur jag lägger upp arbetet på mina lektioner.
Nu skall dom ha tema 1600-1700 talet så då passar jag på att jobba med Hjortbergstavlan med klasserna.
Eleverna kommer att få tolka bilden utifrån tolkningsmodellen Bildtolkning utifrån egna erfarenheter.Här är det meningen att eleverna fokuserar på bildens betydelse oavsett dennes kunskaper om konstvärlden och relatera bilden till sin egen upplevelse av bilden med stöd av tolkningsschemat. ( Tilde s.51) Jag tror det passar till deras ålder.
Jag har förenklat mallen något för att det inte skall bli för svårt att svara på frågorna. Jag tror det kommer bli svårt för en del ändå. Vi kommer gå igenom alla frågor innan dom sätter igång på egen hand, så att jag kan ge exempel.
När den egna tolkningen är gjord och jag har poängterat att dom inte behöver läsa upp texten för klassen om dom inte vill. Är tanken att vi tillsammans tittar på tavlan och diskuterar dess innehåll och vad bilden berättar.
Jag har gjort ett antal frågor som jag tänker att vi kan förhålla oss till, men vi får se vad det hamnar så som i sokratiska samtal så tänker jag mig att följa med i deras funderingar.
Slutligen kommer jag att berätta det som finns skrivet om tavlans historia.

Att diskutera:

Varför står pojkarna för sig och flickorna för sig ?

Gick alla klädda på detta viset på 1700-talet ?

Är det deras finkläder ?

Ser dom ut som ”vanliga” barn?

Vad tror du de olika sakerna och Lemuren vill säga?

Hur lång tid tror du det tog att måla tavlan?

Vems rum tror du dom står i?


Jag kommer att visa bilden på kanonen när vi pratar om den.
Dom får den enskilda uppgiften i sin bildmapp i First Class.
Vi kommer även att tillsammans titta på några andra kända verk från tiden.


Kunskapskrav för betyget i slutet av årskurs 6.
Betyg A

Eleven kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.

Jag vill att dom skall nå detta målet, att dom skall fantisera fritt runt bilden innan jag berättar något om den. Att dom får ta del av de andras funderingar kring tavlan. Att dom lär sig hur konst kan se ut från olika tider. Hur människor levde och såg ut. Vad en bild kan berätta om historia. Att dom kanske hamnar på Varbergs museum där tavlan hänger för tillfället. Och då kan dela med sig av de kunskaper dom fått om tavlan.

Min egen bildanalys.

Hej vänner!

Här är en av mina egna analyser. Jag återkommer med mina reflektioner senare. Tyvärr kunde jag inte få upp bilden i storlek. Men jag vill ändå jobba med denna bilden, den berörde mig mycket.




Denna bilden såg jag på en utställning på Loisiana konstmuseum 2007. Utställningen hette MADE IN CHINA och gjorde ett stark intryck på mig. Konstverket är målat av Liu Xiaodong, Man and Woman 2006.
Bildtolkning utifrån egna erfarenheter. ( Tilde s.51-53)
Jag har valt denna metod för att bilden i sig lämnar ett stort utrymme för egna tolkningar i och med de stora vita ytorna.

Fem unga män ligger på en rad, en klädstapel delar bilden i två sidor, på andra sidan stapeln sitter tre nakna kvinnor tätt tillsammans. De fem männen har blivit dödade och fråntagna sina kläder, dom har smutsiga fötter. Fyra av männen har bara kalsonger på sig, en man är halvt dold bakom kläderna och har kvar sina långbyxor. Männen är soldater, dom har blivit avrättade.

Kvinnorna sitter lugnt tillsammans, bilden visar inte några övriga föremål så som rum, möbler med mera. Deras blickar känns tomma, som om dom inte bryr sig längre.
Människorna känns väldigt utlämnade och blottade, det finns inget skydd, ingenstans att ta vägen.
Männen och kvinnorna befinner sig i samma stad, männen ligger på en grusig dammig väg och kvinnorna befinner sig inne i ett rum på en gammal soffa, det luktar rök och damm.
Bilden är nutid, kläder, frisyrer och plastbackar vittnar om det. Det är varmt och kvavt, det är en stickande lukt av blod, rök och sopor. Det känns dammigt och klibbigt. Känslan är otrygghet och obehag. En rädsla för vad som kommer att hända.
Det är ganska tyst för att vara en så stor stad, det är inte många som är ute på gatorna, en känsla av rädsla ligger över staden.

Färgerna är gulbruna med starkare kontraster på kläderna, både på männen och de staplade kläderna. För övrigt är bilden vit förutom fläckar av färg bredvid männen och ovanför kvinnorna. Små fläckar av droppande färg finns också med. Även dessa känns hotfulla.

Utanför bilden finns en relativt stor stad i Kina, strider har utkämpats och staden bär spår av krig och elände.
Det har blivit inbördeskrig mellan olika provinser. När Kinas inkomster har
ökat kraftigt under de senaste årtiondet har klassamhället blivit enormt, de fattiga blir fattigare, de rika så enormt mycket rikare.
Klyftorna mellan människorna skapar kriminalitet och orättvisor. Männen har försökt stoppa ett upplopp men blivit tillfångatagna av ett kriminellt gäng. Kvinnorna har tvingats till prostitution för att familjen ska överleva.